Skikk og bruk i Shotokan

Husker du å bukke når du går inn i dojo`en? Når du forlater den? Og du kommer vel ikke for sent til trening? Korrekt oppførsel i dojo`en er viktig – vi er del av en kampkunst med lange tradisjoner det er viktig å respektere, ta vare på og å videreføre.

Artikkelen er hentet fra KW Union av Irina Groven og oversatt av Sveinung Groven (les mer om Sveinung her), og deretter tilrettelagt for nett.

En dojo er et sted for læring, et sted der studenter og instruktører legger stor vekt på tradisjonelle verdier. Gode klubber har sine Dojo Kun (dojo-regler) på en plakat som henger et sted som er synlig for både studenter og besøkende i dojo`en. Studentene er der for å trene, forbedre seg, bygge selvtillit og utvikle seg positivt som mennesker, samt å perfeksjonere sin kampkunst. Utøvere og besøkende skal følge strenge retningslinjer, alltid behandle Sensei med respekt, og passe på at dojo`en ser ren og velstelt ut.

Frank Bruun, 5. Dan JKA:

– Vi skal trene hardt og teste hverandre på trening og på den måten utvikle oss som idrettsutøvere. Men karatens levemåte går enda dypere. Gishin Funakoshi sa at det å utvikle personligheten vår og ha respekt for andre mennesker er viktigere enn teknikkene vi lærer. Alle våre kataer begynner derfor med en blokkering. Det symboliserer at vi aldri starter en konflikt, og gjør det vi kan for å unngå å komme i en slik situasjon. Jeg har selv besøkt graven til Funakoshi Sensei i Kamakura utenfor Tokyo. Der står det skrevet «Karate ni Sente Nashi», som betyr: I karate finnes det ikke noe første angrep! Les mer om Sensei Frank Bruun her.

Respekt

Høflighet, respekt og innsats er viktige elementer. Dette gjelder for samtlige studenter, enten de har hvite eller svarte belter, og det forventes mer av høyere graderte studenter. Det er hver elevs ansvar å sørge for at de som kommer etter dem gjør det på den rette måten, og med respekt for skikk og bruk. Det er viktig å merke seg at rettelser av atferd alltid kommer fra toppen og ned, aldri fra bunnen og opp. Med andre ord, Sensei er ansvarlig og ingen andre bør anta de kan disiplinere en student uten tillatelse av Sensei!

Å gå inn og ut av dojo`en med respekt

All karatetrening begynner og slutter med respekt, uten unntak! Den første leksjonen er å lære å bukke inn før trening og bukke ut etter trening. Dette kan gjøres både uformelt og formelt avhengig av treningens struktur og hva som skjer i dojo`en den dagen. Uansett nivå bør studenten alltid gjøre sitt beste og vise en stor grad av ydmykhet. Ved bukking står studenten med føttene sammen og hendene plasseres langs sidene. Det bukkes ved livet (ikke bøye seg ned) til en 45 graders vinkel mens øynene ser nedover. Den eneste gangen vi opprettholder øyekontakt er i Kumite eller når vi ikke stoler på personen foran oss. Å se en høyere grad i øynene mens man bukker, er respektløst og uhøflig!

Komme for seint på trening

Det å komme for sent på trening er respektløst, både overfor Sensei og for studentene man trener sammen med. Det forventes at man ankommer senest 10 minutter før treningen starter og at du er klar med Gi når treningen starter. Dersom du av en eller annen grunn kommer for sent, bør du vente ved inngangen til dojo`en helt Sensei inviterer deg inn. Det samme gjelder om man forlater dojo`en for toalettbesøk eller drikkepause.


Fra venstre: Sensei Frank Bruun, Marit Kultan, Gunhild Teigland Kleivi, Bjørn Halvor Bjørge og Kawasoe Sensei.

Oppstilling

Treningen starter med at utøverne stiller seg opp på linje. Det skjer enten ved at juniorene stiller seg opp foran og seniorene stiller opp bakerst og alle ser mot Sensei, eller ved at alle står på linje. Her er det viktig å merke seg at de lavest rangerte studentene står lengst mot høyre. For langsom oppstilling regnes som respektløst mot Sensei og de andre studentene fordi det tar av verdifull treningstid.

Seiza

Vi starter treningene med Seiza (knelende stilling). Når man går ned i Seiza skal man ta ett skritt bakover, knele først på høyre kne, deretter venstre. Menn sitter med knærne fra hverandre, kvinner med knærne sammen. Beltet skal være plassert på utsiden av lårene. Hendene hviler på lårene og ryggraden har en oppreist stilling. Når man bukker, skal venstre hånd berøre gulvet først, deretter høyre hånd. Disse skal danne en liten trekant når de er på gulvet. Man bøyer seg ved livet slik at ansiktet nærmer seg hendene, men man trenger ikke å berøre dem. Når du reiser deg fra Seiza, skjer det i motsatt rekkefølge med venstre først og så høyre ben.

Mokuso – forberedelse av sinnet

Mokuso er meditasjon før treningen begynner og noen ganger etter endt trening. I løpet av denne prosedyren, som kan gjøres knelende eller stående, skal elevene lukke øynene, slappe av i pusten (puste inn gjennom nesen, ut av munnen) og forberede sinnet til å motta instruksjon. Når man er ferdig på slutten av klassen, skal tankene fokusere på hva dagens leksjoner handlet om. I løpet av denne tiden lærer vi å «stille våre tanker». Dette er en tid for å fjerne negative tanker, og til å bygge opp fokus og oppmerksomhet.


Laget av Irina Groven

Dojo Kun – våre regler

Alle dojo`er skal ha Dojo Kun. Dette er retningslinjer for forventet oppførsel og bruk av ferdighetene som trenes i karate. Selv om det ikke skal diskuteres i treningsrommet, er det viktig at studenten tenker gjennom Dojo Kun. Om eleven bryter en eller flere regler, bør Sensei lede denne til Dojo Kun for å hjelpe vedkommende til å forstå omfanget av handlingen.

Her er noen enkle retningslinjer for oppførsel på trening:

  1. Man må legge til side alle ikke-relaterte tanker. Et distrahert sinn kan ikke lære. Når Sensei underviser, skal du følge med.
  2. Når man trener med en partner, bukkes det alltid før og etter treningen. Det er viktig å forstå at man jobber med hverandre, ikke mot hverandre. Dojo`en er ikke et sted for ego eller stolthet.
  3. Pass på at neglene på hender og føtter er klippet korte. Gi`en skal være renvasket og i god stand. Ingen liker å jobbe med en stinkende partner, og ingen skal oppleve at en finger- eller tånegl slites av.
  4. Når Sensei kommanderer stopp, gjøres dette umiddelbart. Hør og se på hva Sensei gjør når han/hun lærer deg. Lær å se på de finere detaljene av hva Sensei lærer deg og prøv å implementere det selv for å bli bedre.
  5. Du skal aldri avbryte Sensei! Vær aldri uhøflig eller i dårlig humør med Sensei, og, mest av alt, må en aldri utfordre Sensei.
  6. Alle er her for å lære og jobbe sammen. Din læring handler ikke bare om deg, og det er viktig at du behandler andre studenter som du vil bli behandlet selv.

Henvend deg til Sensei med respekt

Karatetrening er et privilegium, ikke en rettighet. En Sensei skal alltid, både innenfor og utenfor Dojo, behandles med stor respekt. Dersom du har et problem med å respektere Sensei, så sørg for å holde deg rolig, be om å få snakke med vedkommende privat og sørg for å møte opp til rett tid. Rollen som Sensei krever at han/hun presser deg til det ekstreme under treningen. Så mye at du kan bli sint og frustrert, men glem aldri at i karate er alt en prøve. Dersom Sensei er veldig opptatt med å prate med en annen student, kan man aldri forvente at han/hun skal stoppe med det for å hjelpe deg!

Når treningen er ferdig

Når treningen er ferdig skal man stille opp som når treningen startet. Det er viktig å gjøre dette så fort og smidig som mulig. Alle kneler på samme måte som ved starten av timen. Husk å alltid takke Sensei for klassen før du reiser. Å bare springe rundt og forlate lokalene er svært uhøflig uansett hvilken unnskyldning man har!

Vask og stell av dojo

Alle elevene plikter å holde dojo`en ren og i god stand. Dersom noe er ødelagt og du har kunnskaper eller midler til å fikse det, så gjør du det. Når timen er slutt sørger du for å få med deg det som er ditt. Å la vannflasker og søppel ligge igjen og forvente at Sensei rydder opp er svært respektløst. Dersom ryddighet i dojo`en ikke blir ivaretatt av elevene er det ikke unormalt at Sensei ber elevene om å rydde denne i timen. Dette er en del av det å lære ydmykhet, respekt for andre og deres ting, og karate. Når vasket du sist gulvet i dojo`en?

Oda Rorgemoen Mohaugen viser korrekt Rei
Oda Rorgemoen Mohaugen viser korrekt Rei

Å fortjene respekt

I karate oppnås respekt fra dine seniorer (Sempai) og Sensei, ikke omvendt. De som har kommet lengre enn deg er de du skal vise respekt. Dersom du har problem med en senior i dojo`en skal du ta det opp med Sensei. Alle studenter, uavhengig av graden de har oppnådd, er bare mennesker. Av og til kommer ego og stolthet i veien. Sensei kan i så fall gi dem en påminning slik at de husker det ansvaret som følger med det å være en seniorstudent i klassen. Når du forstår og følger etikette i dojo`en, trener hardt og deltar så mye som mulig, vil du oppnå respekt fra de som betyr noe. Ingen studenter på en god skole har fått svart belte uten å forstå disse enkle retningslinjene.

Del av Okinawa

Til slutt er det viktig å forstå at dojo`en er en del av Okinawa og Japan og at man skal ha respekt for tradisjonene derfra. Å trene karate er krevende, rett og slett fordi det er det som skal til for å klare å gradere til sort belte. Noen prøver å finne snarveier gjennom å gradere oftere eller blir medlem av en annen dojo der man kan få seg et svart belte raskere. Da er det viktig å huske at man må gjøre seg fortjent til å ta på seg det svarte beltet! Ofte glemmer man at Sensei er der for å utfordre deg, få ut det beste i deg og forvente det beste av deg!

God trening!

Styret i Skorve Karateklubb / Telemark Karate


Publisert

i

av