Klubbtur på Sabotørstien

Kvelden den 27. februar 1943 forlot ni unge norske elitesoldater hytta i Fjøsbudalen og satte kursen mot kraftstasjonen på Vemork. Målet var å sprenge lageret og stoppe produksjonen av tungtvann for å bremse det tyske atomvåpenprogrammet. Søndag 12. juli 2020 gikk en gjeng fra Skorve Karateklubb i deres fotspor.

Tungtvannsaksjonen kalles ofte den mest vellykkede sabotasjeaksjonen i andre verdenskrig. Når man går siste del av turen sabotørene hadde ned til Vemork, så får man stor respekt for de unge soldatene – både for hva de klarte rent fysisk og hvilke verdier de sto for.

Foredrag med Tor Nicolaisen

Tor Nicolaisen driver Rjukan Fjellstue og er en av de virkelig store kapasitetene på tungtvannsaksjonen. Han hadde mye kontakt med sabotørene mens de levde, og har guidet og holdt foredrag om turen flere hundre ganger med alt fra moderne elitesoldater til skoleklasser – og nå også en karateklubb. Vi startet turen med 1,5 t foredrag med Tor, noe som var en opplevelse av fortellerkunst og formidlingsglede.

Bilder: Marianne Langaas og Heidi Gjerlid Sollid.

To Sensei`er på hvert sitt felt – Tor Nicolaisen og Frank Bruun

Engasjerende foredrag med Tor Nicolaisen

Bombekrater fra den amerikanske bombingen av Rjukan og Vemork i november 1943


På vei ned i juvet. Turen er ganske strabasiøs på sommerføre, man kan bare forestille seg hvordan det var med en god meter tung og våt snø.


Publisert

i

av