Karate Shobu Ippon – Shotokan Kata NC 1

Korona-pandemien gjør det dessverre vanskelig å arrangere normale konkurranser som Shotocup og NM i Shotokan. Norges Kampsportforbund arrangerte derfor nylig en online-konkurranse i Shotokan Kata. Vi stilte med syv deltakere.

Skorve Karateklubb / Telemark Karate har gode konkurransetradisjoner – vi har blant annet ved flere anledninger vært den klubben med flest deltakere i Shotocup. Siste normale konkurranse var i februar i fjor, og savnet er stort. Derfor passet det perfekt med en nettbasert konkurranse for våre ungdommer.

Karate Shobu Ippon – Shotokan Kata NC 1 e-stevne

Konkurransen foregikk ved at deltakerne fikk beskjed om hvilken Heian-kata de skulle gå, Heian Nidan ble valgt i innledende runde, og Heian Yondan i semifinalene. I finalen måtte alle gå den krevende kataen Kanku Dai.

Innledende runder

Ane Slåtta, Emilie Sollid og Eirin Hyttedalen måtte ta den lange veien om innledende runder. Ane i piker 13-14 år, Emilie og Eirin i piker 15-16 år. Alle viste solide kataer, men blei slått ut av dyktigere konkurrenter.

Semifinalene

Anne Hagen-Nielsen gikk rett til semifinalen i samme klasse som Emilie og Eirin på grunn av Walkover (ulikt antall deltakere i innledende runder). Der gikk hun en solid Heian Yondan, men blei slått ut av ei sterk jente fra Fjell Karateklubb. Sølve Jørgensen stilte i gutter 13-14 år, og gikk rett til semifinalen på grunn av antall deltakere i hans klasse. Der gikk han en flott Heian Yondan, men blei slått ut av en sterk utøver fra Arna Karateklubb. Markus Lia-Moen stilte i gutter 17-18 år, og gikk også rett til semifinale. Der opplevde han at motstanderen ikke leverte inn godkjent video, og dermed var Markus i finalen.

Finalene

Finalene gikk i kata Kanku Dai. Markus møtte en veldig sterk utøver fra Lura Karateklubb i sin finale, og blei slått ut. Konkurrenten hadde nettopp vunnet en stor internasjonal JKA-turnering i sin klasse, så her var det høyt nivå. Stefan Jørgensen stilte i gutter 15-16 år, og gikk, på grunn av bare to deltakere i klassen, direkte til finalen. Der leverte han en knallbra kata, men det holdt ikke helt – resultatet blei en flott andreplass.

Morsomt konkurransekonsept

Ungdommene likte konkurranseformen og er klare for neste runde i mai. Da satser vi på at litt eldre ungdom også er i gang med organisert trening igjen, og at vi kan stille med både ungdommer og voksne.

Ane Slåtta, 3. kyu, deltok i sin første karateturnering, noe som falt smak.
– Det var veldig gøy og en lærerik opplevelse, så jeg vil gjerne være med på en «vanlig» cup neste gang. Dette var ikke skummelt i det hele tatt, bare gøy!

Stefan Jørgensen, 1. kyu, har tidligere deltatt i Shotocup.
– Jeg syntes konkurransen var veldig morsom, var fint å ha en konkurranse i denne tiden.

Sensei Rainer Müller har jobbet mye med treningene i forkant av konkurransen.
– Dette var kjempegøy å være med på som klubb og en god erstatning for «ekte» konkurranser. Ungdommene fortjener masse ros for innsatsen! Jeg var kjempeimponert over hvordan motivasjonen å gjøre det bra i konkurransen påvirker spiriten og energien hos den enkelte.

-Spesielt Kanku Dai er en lang og vanskelig kata som krever stort og langvarig fokus. Men Stefan og Markus fikk den bra til! Da er det bare å trene bra framover, og jeg er sikker på at de flinke utøverne våre kommer til å hevde seg godt i de neste konkurransene.