JKA Høstgasshuku og samling med Velibor sensei

NTKF har åpnet for et samarbeid med JKA Norway – dette ga Stefan og Linda mulighet til å delta på den store høstgasshukuen i Bergen i november. I januar tok sensei Rainer med seg Ane, Stefan, Ann-Christin og Stian til Ås for den årlige samlingen med Velibor sensei.

Høstgasshukuen var vår første samling med JKA, både Stefan og Linda var godt fornøyde. Ved siden av dyktige sensei`er fra Norge hadde arrangørene hentet inn to japanske toppinstruktører fra JKA Headquarters i Tokyo; Hanzaki sensei og Takahashi sensei (begge 7. dan JKA).

Stefan Jørgensen, Junior Shodan:

– Det var veldig bra trening! JKA går litt annerledes enn hva vi er vant med. Litt forskjell teknisk, og veldig intenst med treff. De japanske instruktørene imponerte med flyt og presise teknikker. I tillegg var de veldig nøye med små detaljer. Som hvor og hvordan du har fingre og føtter i forhold til kroppen. Treningene gikk mye på Bunkai og hva grunnteknikkene skal gi oss så vi har kunnskapene og ferdighetene til å gå videre til mer avanserte øvelser.

– Søndagen startet med 100 repetisjoner der vi skulle starte på huk, og hoppe rett opp i Zenkutsu-dachi – kjentes godt i lårene! Resten av økten handlet mye om å sparke Maegeri med god teknikk. Andre økt handlet om Tekki Nidan og Tekki Sandan. Det var utfordrende med to Tekki-kataer om hverandre i samme økt!

Linda Lind, 1. kyu:

– I første økt var utfordringen å få med seg det som foregikk der framme, ettersom jeg havnet omtrent midt i gjengen på rundt 80 utøvere fra 3.-1. kyu. Vår japanske instruktør var ikke så lett å forstå og høre når det ble såpass langt bak, men inntrykket er at vi i Telemark har bra kontroll på stillinger og grunnteknikker. God guiding og oversettelse av Moen sensei. Fantastisk å få instruksjon i Tekki Shodan fra en japansk sensei som beveger seg så lett og vakkert.

– Andre økt var viet kataen Hangetzu og denne hadde Moen sensei hele regien på. Teknikk for teknikk, steg for steg gikk vi igjennom hele kataen. Vi startet med helt nøyaktige beskrivelser og regler for hvordan føttene skulle stå og hvilke mål det skulle være.

Lærerikt med Velibor sensei

Klubben vår har deltatt på samlingene med Velibor sensei i flere år, denne gangen var Ane og Stian nye deltakere sammen med Ann-Christin, Stefan og sensei Rainer. Velibor sensei var elev av og assistent for legendariske Taiji Kase Sensei som begynte å studere karate allerede i 1944 under Gichin Funakoshi. Denne varianten av Shotokan heter Kase Ha Shotokan Ryu, og legger mest vekt på indre energi, pust og solide, dype stillinger.

Ane Slåtta, 1. kyu:

– Samlingen ble en flott og lærerik opplevelse. Vi lærte en del nytt, fokuset var spesielt rettet mot betydningen av riktig bruk av pust. Det blei en flott helg som både var lærerik og sosial.


Publisert

i

av