Sensei Ronny Kjosvold Råmunddal

Fredag 15. mars ble en uendelig trist dag. Ronny – klubbens Sensei, trener, mentor, store motivator og vår gode venn gikk bort etter akutt sykdom.

Telemark Karate og Seljord Dojo er resultatet av Ronnys store drøm – å etablere en karateklubb og utvikle den til et av landets beste kampkunstmiljøer, og å bygge en egen dojo av veldig høy klasse! Dette begynte allerede i 2012 da Ronny fortalte kjæresten Sarah at han ville flytte til Seljord og starte en karateklubb. Navnet var klart lenge før han og Sarah bosatte seg i nabobygda Bø. Klubben skulle hete Telemark Karate og han skulle etablere den mens hun studerte økonomi.

Ronny sa like godt opp jobben han hadde, og satte i gang. Planen var at klubben etter hvert skulle favne hele fylket og holde karatetreninger med avdelinger mange steder – derav navnet Telemark Karate.

Som sagt, så gjort: den 14. desember 2014 holdt klubben sin første gradering i Seljord etter en høst med treninger i Granvin kulturhus og Seljord Folkehøgskule med ekstratreninger i Åmotsdal grendehus.

Miljøet i Seljord har siden den gang vokst seg stort og sterkt, og dojo`en er i dag et senter for klubbens treninger, samlinger, sosiale arrangement og graderinger. Denne våren er det flere av Ronnys unge utøvere som skal opp til gradering til 1. dan (det første svarte beltet, for dere som ikke kjenner karate-terminologien).

Når miljøet i Seljord var godt i gang, ville Ronny utvide klubbens nærområde. Nabokommunen Vinje var først. Den 12. februar 2016 holdt han en undervisningstime om karate for Øyfjell Oppvekstsenter i den vesle fjellbygda lengst øst i Vinje. Undervisningstimen førte raskt til egne treninger i Øyfjell grendehus, og i dag er Shotokan den største idretten blant bygdas barn og unge – faktisk er det inntil 40 deltakere på treningene i det vesle grendehuset, takket være Ronny.

Ronny hadde unike pedagogiske evner, og da spesielt med barn og ungdom. Han var flink til å arrangere filmkvelder og ekstra treninger for ungdommene i dojo`en vår, og var alltid i sentrum for ungdomsaktivitetene under sommerleirene som NTKF arrangerer i Tønsberg. Han forstod at hvis vi skulle lykkes med å holde på de yngre utøverne i klubben, så måtte vi tilby mer enn bare treningene.

Han hadde også en enestående evne til å lære seg navn, allerede etter et par treninger kunne han navnet på nybegynnerne – noe som gjorde at de følte seg sett og ivaretatt. Han så oss alle som spennende medlemmer – enten vi var en lovende tenåring eller en «tyngre ungdom» godt forbi den motoriske gullalderen.

Ronny benyttet enhver mulighet til å spre budskapet om kampkunst som trening for alle. Da han ble spurt om å holde en karatetime på et seniortreff som Vinje kommune arrangerte sist høst, var han ikke vanskelig å be. 45 godt voksne fikk prøve seg – den eldste var 93 år – og snart gjallet høye Kiai i gymsalen i Vinjehuset.

Og for bare noen få uker siden var han gjest i morgensendingen i Telemarkssendinga på NRK for å lære to danske skiturister karate – direkte fra peisestua på Strand Hotell i Vrådal.

Ronny nøt også stor respekt blant karateutøvere over hele landet. Dette har mange ganger kommet klubbmedlemmene til gode, for eksempel i form av en samling med landslaget til NTKF, og samlinger med Sensei Frank Bruun, Sensei Poh Lim og flere andre.

For oss i styret har det vært fantastisk å følge Ronnys reise i Vest-Telemark. Noen ganger på grensen til å være litt frustrerende, som det innimellom kan være når man prøver å holde følge med ildsjeler med store visjoner. Planene Ronny hadde for klubben og dojo`en var store og vide.

Aller mest har det vært morsomt, givende og veldig, veldig motiverende å være en del av Telemark Karate. Vi er mange som har fått dilla på karate takket være Ronny, og miljøet vårt favner i dag alle aldre fra 4 til 64 år. Vi skal gjøre vårt ytterste for at klubben, Ronnys livsverk, fortsetter å bære hans visjoner videre.

Vi er uendelig glade for at vi fikk være en del av Ronnys liv! Med stor respekt, kjærlighet og dyp takknemmelighet lyser vi fred over hans minne.

 

Styret i Telemark Karate / Skorve Karateklubb